VREME DO POČETKA
 • 01

  Dana
 • 19

  Sati
 • 00

  Minuta
PREPORUČENI UZRAST
SLEDEĆE PREDSTAVE
SADRŽAJ

O PREDSTAVI

Malo pozorište „Duško Radović“, Osnovna škola „Ilija Birčanin“ i organizacija „ApsArt“ bili su zaduženi za realizaciju projekata „Demokratija i lutkarstvo“ u Srbiji. Prve radionoice započete se u oktobru 2021. godine, a predstava „Bolje polje ili igranje republike“ u režiji Aleksandre Jelić, po tekstu Bogdana Španjevića koja je nastala kao rezultat dramskog procesa zajedničkog osmišljavanja sa učenicima 6. i 8. razreda Osnovne škole „Ilija Birčanin“ premijerno će biti izvedena 15. juna u 20 sati u Malo pozorištu „Duško Radović“.

Projekat interaktivne pozorišne predstave „Bolje polje“ zasnovan je na konceptu simulacije video igre. Poznato je da igre u kojima se simulira razvoj društva (npr. Civilization), razvoj grada (npr. SimCity) ili građenje sveta (npr. MineCraft) imaju veoma veliku populanrost među mladom populacijom. Upravo tu činjenicu da su takve igre opštepoznate i široko prihvaćene, koristimo kao istraživačku platformu za naš pozorišni projekt u kome će deca sama kreirati svoju predstavu koja će imati elemente video igre, a publika predstavljati aktivnog činioca donosioca odluka.

Cilj te „igre“, a zapravo dramskog teksta koji je nastao iz dramskog procesa sa decom, je da im približi ideju izgradnje društva/sveta zasnovanog na zakonu, demokratiji i pravima čoveka - kroz koncept video igre.

U toj video igri, deca kao svojevrsni likovi iz igre – izgrađuju svoj imaginarni svet rešavajući jedan po jedan izazov koji se pred građane postavlja i u pravom društvu. Na taj način, likovi u predstavi zapravo nude odgovore na probleme i pitanja na koje će deca, ako već nisu, svakako susresti tokom svog odrastanja i života u društvu. Tako ova predstava ima kako zabavan tako i edukativan karakter, budući da otvara polemiku o pitanjima važnim za funkcionisanje svakog društva.

Posebno je važno da u izgradnji tog „sveta“ ili društva, aktivno učestvuje i publika svojim glasanjem. Svaka scena/nivo u igrici završava se glasanjem publike o pitanju koje je u toj sceni obrađivano. Na osnovu glasova publike, svet ili društvo koje se gradi na sceni – dobijaće drugačiji oblik i ishod.

Na taj način ova predstava je zapravo mala škola za vežbanje demokratije u kojoj se u praksi vidi kako naše odluke oblikuju kako naš život tako i društvo u kome živimo.

Rediteljka i voditeljka dramskog procesa: Aleksandra Jelić
Tekst: Bogdan Španjević
Stručni saradnik na izradi scene i kostima: Filip Jevtić
Koreograf: Miona Petrović
Animacije: Darko Duckin
Muzika: Moby*

 

Uloge:
Jovan Đokić
Anđela Zlatković
Dejana Krilić
Dragica Obućina
Sonja Stevanović
Ema Klopić
Predrag Bilić
Jana Zamečnik
Milica Gračanin

 • Komentari su onemogućeni.
 • Prati nas na Instagramu kako bi lakše pronalazio aktivnosti za svoje klince

  Budi najinformisaniji roditelj u parkiću!