VREME DO POČETKA
 • 107

  Dana
 • 06

  Sati
 • 16

  Minuta
DATUM NAREDNOG DEŠAVANJA

  20. Međunarodni festival DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM
  11–18. oktobar 2020.
  Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75 (ulaz iz Internacionalnih brigada 66)
  YouTube kanal Kulturnog centra Beograda

  – ulaz na sve koncerte je slobodan, a zbog ograničenog broja mesta potrebno je unapred rezervisati mesto-

  PROGRAM FESTIVALA u KATEDRALI:
  Nedelja, 11. oktobar u 20.00
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Svečano otvaranje – DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija), orgulje
  sudeluje hor festivala VOX ORGANALIS
  program: Hofhajmer, Korua, Bah, Dirifle, Alen

  Četvrtak, 15. oktobar u 20.00
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  PAVEL KOHOUT (Češka), orgulje
  program: Bah, Bukstehude, Valter, Klička, Vjern, Frank

  Nedelja, 18. oktobar u 13.00
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Koncert za decu – Orgulje u Artiš labu
  (za uzrast od 3 do 6 godina)
  VIŠNJA DIMITRIJEVIĆ, orgulje i BABY ARTISH

  Nedelja, 18. oktobar u 20.00
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Kamerna muzika za orgulje
  MILAN STANČIĆ, bas-bariton, MARKO ĐORĐEVIĆ, klarinet, ALEKSANDAR SOLUNAC, truba, DANILO NOVAKOVIĆ, barokna violina, ĐORĐE MILOŠEVIĆ, barokno violončelo
  LANA JELENOVIĆ, orgulje, BRANKA ĐORĐEVIĆ, orgulje, MILICA SABLJIĆ, orgulje, ĐORĐE GAVRILOVIĆ, orgulje
  program: Bah, Eben, Hendl, Pert, Pahelbel, Grgin

  ONLINE PROGRAM FESTIVALA:
  Utorak, 13. oktobar u 20.00
  YouTube kanal Kulturnog centra Beograda
  ZOLTAN BORBELJ, orgulje
  premijerno prikazivanje snimka koncerta na orguljama u Crkvi Presveto Srce Isusovo u Senti
  program: Dirifle, Bah/Dirifle, Sen-Sans/ Lemar, Vjern

  Sreda, 14. oktobar u 20.00
  YouTube kanal Kulturnog centra Beograda
  NEBESKI ZVUCI – 20 godina festivala orgulja u Beogradu
  premijerno prikazivanje filma povodom dvadesetogodišnjice festivala
  autor: Nena Mihajlović Vlajković
  montaža: Milo Lekić
  ton i sinhronizacija: Zoran Jerković
  muzički saradnik: Branka Đorđević
  proizvodnja: KCB i Artos, 2020

  Program jubilarnog 20. međunarodnog festivala „Dani orgulja“ zbog specifičnih uslova koje diktira pandemija činiće nastupi najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelja festivala. Oni će inspirisani velikim Zaninovim orguljama u Katedrali Blažene Djevice Marije, predstaviti bogat program od renesanse do danas i lepotu zvuka raznolikih registara beogradske kraljice instrumenata (kako ih je Donata Premeru nazvala govoreći o programu Festivala 2008. godine).

  PROGRAM FESTIVALA u KATEDRALI:
  Na otvaranju će nastupiti Dalibor Miklavčič iz Slovenije izvodeći program posvećen Katedrali Blažene Djevice Marije, koja je već 20 godina centralno mesto zbivanja programa Dana orgulja. Osvrćući se na podatak da je ovo bila francuska crkva, početak koncerta čine dela kompozitora pozne renesanse na Bogorodičine himne u čijem izvođenju sudeluje hor festival Vox organalis. Na drugom delu koncerta Dalibor Miklavčič će predstaviti svoje poznavanje francuske orguljaške tradicije i umeće improvizacije na temu zadatu na licu mesta. U prvih deset godina Festivala Dalibor je na Danima orgulja bio izvođač, savetnik, selektor programa, a njegov rad sa polaznicima je bio okosnica Letnje škole orgulja. Veliko nam je zadovoljstvo što je ponovo sa nama povodom proslave dvadesetogodišnjice.

  Češki orguljaš Pavel Kohout je do sada nastupio šest puta u Beogradu, svaki put u okviru festivalskog programa, predstavljajući virtuozna orguljska dela i transkripcije čuvenih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, promovišući tako češku orguljašku školu kojoj pripada. Kao strani muzičar koji je na Danima orgulja najčešće nastupao, i na jubilarnom izdanju će izvesti zanimljiv program sa delima Baha, Bukstehudea, Valtera, Kličke, Vjerna i Franka.

  Koncert kamerne muzike je tradicija koja je započeta 2005. godine, a dužnost koncipiranja i pripreme programa pripala je domaćim muzičarima (kojima su se povremeno pridruživali i prijatelji iz inostranstva). Lana Jelenković, Milica Sabljić i Branka Đorđević održale su prvi koncert ove programske linije 26. juna 2005. godine, što je bilo otvaranje 5. izdanja Festivala, a od tada svojim zalaganjem, kontaktima i kreativnošću obogatile su Festival. Ponovo su se okupile povodom dvadesetogodišnjice Festivala i zajedno sa kolegama muzičarima odabrale dela u kojima se zvuk orgulja ujedinjuje sa glasom, sa tubom, klarinetom ili gudačkim instrumentima, predstavljajući, svaka na svoj način, ulogu orgulja u kamernoj muzici. Sinergija koju nosi ova programska koncepcija pravi je način da zatvorimo 20. izdanje.

  Važan deo programa festivala od 2014. godine su koncerti za decu, na kojima su uz razgovor, a na kraju i neposredan kontakt sa instrumentom, deca bila u prilici da se upoznaju sa orguljama i muzikom koja se na njima izvodi. Tako ćemo i ove godine prirediti koncert Orgulje u Artiš labu, namenjen deci uzrasta od 3 do 6 godina. Koncert će izvesti orguljašica Višnja Dimitrijević i članice Bejbi-Artiš tima.

  ONLINE PROGRAM FESTIVALA:
  Online program  festivala čini snimak koncerta Zoltana Borbelja izveden na orguljama u Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova u Senti, koje su zahvaljujući Borbelju stigle u Sentu 2011. godine. Nakon obnove i izmene građe, postale su još jedan koncertni instrument u Srbiji. Prema rečima ovog orguljaša, festival Dani orgulja je na jedan način izazvao lančanu reakciju da do ovoga dođe, motivišući Zoltana Borbelja da ode na studije u Austriju i da se u potpunosti posveti orguljama. Na programu koncerta, koji će biti prikazan 13. oktobra u 20 sati  na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda, su dela Diriflea, Sen-Sansa i Vjerna.

  Nena Mihajlović, dugogodišnja urednica muzičkog programa Kulturnog centra Beograda, pokretač festivala Dani orgulja i umetnički direktor nekoliko izdanja festivala, autor je filma pod nazivom Nebeski zvuci – 20 godina festivala orgulja u Beogradu koji se bazira na arhivskom materijalu Kulturnog centra, i ličnom sećanju o festivalskom programu. Film će biti premijerno prikazan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda u sredu, 14. oktobra u 20 sati.

  Takođe, snimci koncerata koji će u periodu od 11. do 18. oktobra biti izvedeni u Katedrali, biće delom prezentovani na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda, dan nakon izvođenja, a uvek u 20 sati.

  Deo programa koji je originalno planiran za jubilarno 20. izdanje, i koji čine koncerti sa većim ansamblima, kao i sa gostima iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke, odložen je za sledeću godinu. Verujemo da ćemo tada biti u mogućnosti da ugostimo sve njih bez ograničenja.

  Sa nadom da nas najbolje tek očekuje, proslavljamo 20 godina rada na predstavljanju „kraljice“  instrumenata – orgulja.

  Svi kulturni događaji u Beogradu se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Katedrali Blažene Djevice Marije smanjen na 100.
  Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

  Ove godine, ulaz u Katedralu Blažene Djevice Marije biće moguć iz ulice Internacionalnih brigada 66.

  Festival „Dani orgulja“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 • Nema komentara.
 • Dodaj rezenciju
  Prati nas na Instagramu kako bi lakše pronalazio aktivnosti za svoje klince

  Budi najinformisaniji roditelj u parkiću!