Site logo
VREME DO POČETKA
 • 06

  Dana
 • 18

  Sati
 • 39

  Minuta
DATUMI
VRSTA DEŠAVANJA

Kreativna radionica za decu "Kakva je to riba dvodihalica?", Napravimo taktilnu sliku!

Ribe dvodihalice jedinstvene su po tome što mogu da žive ne samo u vodi – kao i sve druge ribe, već i u isušenim rečnim koritima, čekajući kiše i bujične tokove po više meseci. Tokom suvih perioda, one se zakopaju u mulj, smotaju u klupko i zapadaju u „letnji san“, da bi opet zaplivale sa dolaskom sezone kiša, sa ponovim stvaranjem potoka i reka koje ih bude spirajući čauru od blata oko njih. U davna vremena široko rasprostranjene, danas je ova vrsta riba poznata samo na tri kontinenta – u Austrailiji, Južnoj Americi i Africi.

Vekovima unazad, u kulturama Joruba, Edoa i Akana, ali i drugih naroda zapadne Afrike, riba dvodihalica predstavljala je simbol snage, sposobnosti, jačanja, plodnosti. Kao što u prirodi ovo biće pripada zemlji i vodi, u dvorskoj umetnosti beninskog kraljevstva motiv ribe dvodihalice prikazan na bronzanim reljefima simbolizovao je posredovanje vladara između sveta ljudi i božanstava.

Na radionici „Kakva je to riba dvodihalica?“ učesnici će osmisliti i napraviti taktilnu sliku sa motivom ribe, koristeći različite teksture papira i druge materijale da dočaraju oblik i odlike kao što su peraja i šare. Inspiracija za dečji kreativni rad biće bronzana figura ribe iz zbirke Muzeja prikazana na izložbi „Vidi, dodirni, oseti“ i interpretacija odlivena u gipsu, koja verno prenosi formu, reljefne ukrase i omogućuje taktilni doživljaj predmeta. Nova kreativna radionica MAU osmišljena je za decu kao novi izvor saznanja o kulturama, prirodi i umetnosti, sa naročitim fokusom na krativan rad u kojem će čulo dodira i važnost govora biti glavni vidovi zapažanja i izražavanja.

Broj dece na radionicama je ograničen, a prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na: kontakt@mau.rs.

 • Nema komentara.
 • Dodaj rezenciju
  Prati nas na Instagramu kako bi lakše pronalazio aktivnosti za svoje klince

  Budi najinformisaniji roditelj u parkiću!